Preskoči na glavni sadržaj

Misli o samoubistvu

*jedan sadržaj koji je u pripremi


Ćutimo. I dalje čekamo da neko drugi progovori, vrisne, u ovoj silnoj tišini. Ništa se ne dešava. Gušimo se. Plačemo. Ali o tome i dalje ćutimo. Sramota je. Danas je sramota da postoji neki probem, da je čovjeku teško, da ga neko maltretira, da mu ne ide u životu. Danas je sramota da se voli, da se bude nesrećan. Taj svijet postoji i to više od onog koji vidimo. Ali o njemu ne smijemo pričati. Kažu da je sramota. Guramo ga unutar sebe, sve dublje, da i sami zaboravimo da postoji. A problemi se samo gomilaju, to raste i dolazi do tačke pucanja. I šta onda kada prepukne u nama? I dalje ćutimo. Nestajemo. Pa se onda kasnije drugi pitaju zašto? Šta se desilo jednom osmijehu da sebi oduzme život, šta se desilo jednoj sreći da okonča svoj vijek na ovom svijetu? Desilo se mnogo toga, ali se ćutalo. Nije bilo vremena da se kaže. Bilo je sramota. A nije bilo nikog da posluša. Samo prevrtanja očima. Glupi komentari. Dok u duši puca, otpada dio po dio. I ostaje samo ogromna praznina, bolna. A tu bol rijetko ko preživi.

Odlazak, ponekad se čini kao rješenje. Savršen zločin i još savrešniji bijeg. Sve probleme i muke ostavljamo onima koji ostaju. A mi odlazimo, da zaspemo vječno, i da nas više niko ne budi.

Ljudske misli lete, rasplinu se u milion pravaca. Ni mi sami ih ne možemo kontrolisati. Bježe u neki nepoznat svijet, tamo gdje ne treba. A tu jedino vidi izlaz. Tada sve staje. Da li će nas se neko sjetiti? Kao da je bitno tada. Možda neko od onih koji ostanu iza nas, ako iko ostane… Razmisli o smrti? O samoubistvu? Svi žudimo, je l’ tako? Vuče nas. Volimo svoju sopstvenu destruktivnost, čak i kada nema neke veće probleme i kada izlazimo na kraj sa svim. Volimo mi tu našu crnu stranu. Čak nam je i privlačnija od ove sunčane. Vuče nas, sve jače. A tek kad imamo razlog. Onda kao da jedva čekamo da pobjegnemo u zagrljaj tanatosu da nas odvuče skroz na dno, u mračne tamnice. A možda taj san, vječni, možda i nije toliko taman. To je samo naše neznanje o onom nepoznatom. Ali i dalje, samo pojedini kada dođu na prag tame zakorače svjesno dalje. Mi smo kukavice, uglavnom se svi vratimo nazad. Ne volimo nepoznate stvari. Ne volimo promjene, makar bile i dobre.


Svaki osmijeh koji gledamo, nije samo osmijeh, već gomila crnih misli, koji se kriju iza. Oni koji nemaju takve misli se ni ne smiju. Nemaju šta da kriju. Pitate se zašto kriju? Zato što je kod nas sve sramota, i kod nas više niko nema vremena za drugog. Samo postoji svako od nas pojedinačno sa svim svojim crnim mislima, koje krije, potiskuje, sve dok ne pređe jednu granicu i izbije na površinu. A tada se sve briše...


Popularni postovi s ovog bloga

Psihometrija i masturbacija

Hobi, posao, ili nešto treće, ko će znati, svi imamo neke svoje momente kada želimo da budemo sami sa sobom i radimo nešto što volimo. Nekad se o tome ćuti, a nekad priča na sav glas. Kod mene to varira, zavisi od raspoloženja, ali uvijek je ista stvar u pitanju. I ne, nije ništa čudno, već je to samo obično pisanje. Ništa posebno, zar ne? Nekima jeste, neki podržavaju, dok drugi prevrnu očima i kažu “ma sve je to lijepo, ali…”. Izgleda da u svemu u životu mora postojati neko “ali”. Ne znam ni sama više čemu služi, da li je to ljubomora, neshvaćenost ili strah od toga da i oni pokažu neke svoje tajne. Mnogima je to smiješno, koji će im k***c to da neko napiše nešto, a oni kao pročitaju. Sve su to budalaštine. Ali to je moja realnost, moja svakodnevica da se srećem s takvim ljudima, ali i onima koji razumiju. Ne moraju raditi isto, ali shvataju kako je. I to lijepo, podrška uvijek dobro dođe, kao i razumjevanje.
Inspiracija i milioni (minusa)
Često se priča o inspiraciji. U svakom segme…

Teror slušalica

“Ajde šta se žališ? Samo sjediš i javljaš se na telefon. Šta bi bilo da kopaš kanale?” E nakon onakvog terora bilo bi mi draže da kopam kanale, barem bi glavu odmorila. A slične upadice slušam svaki dan. Svi to vide kao posao iz snova, moj život im izgleda savršen, a u suštini pojma nemaju šta se sve mora preživjeti, a ne žele ni da probaju. Intelektualni napor je mnogo gori od fizičkog, ali izgleda da ga kod nas malo ima, pa ljudi ni ne mogu da znaju koliko vam stresa može natovariti nekoliko neljubaznih i odbojnih korisnika koji ne znaju da komuniciraju, pa misle da ste i vi na takvom nivou, odnosno “ne-nivou”. Svaki dan samo iste priče, koje sjedim i slušam osam sati, jer to je izgleda taj studentski posao, sa studentskom smjenom. Svaki razgovor započinje i završava isto, a i onaj dio kada vam sve po spisku isto je poprilično sličan kod svakog korisnika. I tako svaki prokleti dan. U početku je sve to zanimljivo, drugačije, dinamično. A onda shvatite da je to obični teror. Najveći sa…

Iz prve ruke / Fresh Wave Festival 2018

Kako izgleda odlazak na festival kada sve krene po zlu? I zašto uvijek kreće po zlu kada nam to najmanje treba? Neka čudna sudba. Ali to se desilo i nama, međutim na kraju kada se svi utisci saberu, prošlo je i bolje nego što smo očekivale.
Fresh Wave je jedan od najvećih festivala u Banjoj Luci, pa ni mi nismo mogle propustiti takav događaj. Poznat po trodnevnim žurkama koje se pamte, pa će se tako i ovogodišnje pamtiti još dugo. Ali kao što sam već rekla neke stvari krenu po zlu. Pa onda nakon cjelodnevnog povraćanja i spremanja svih prisutnih da me vode u hitnu, ja sam na kraju završila na tvrđavi Kastel. Kad se zaboravi na sve boljke, one same nekako ispare i nestanu. Tako sam se izvukla i ovaj put. Dok su se svi spremali za hitnu, ja sam tražila šta ću obući prvo veče festivala, i naravno da su svi mislili da nisam normalna. I ja sam to sama pomislila nekoliko puta. Ipak na kraju je sve završilo dobro. Uz moćan zvuk liječi se sve, i duša i tijelo. Pa zašto onda ne odabrati taj nač…