Preskoči na glavni sadržaj

Dame novog doba

Dama? Koja vam je prva asocijacija kada čujete ovu riječ? Nisu sve žene dame, makar hodale u najelegantnijim i najljepšim haljinama. Ne, ne. Dama, to je više način ponašanja, stav, naravno mnogo može i odjeća da doprinese, ali to je samo je mali dio, koji se može i zanemariti. Dama će biti dama, makar hodala i u trenerci.

Novo doba


Danas ćete rijetko na ulici sresti neku damu koja će izgledati poput velikih diva kakve gledamo u filmovima iz mladosti naših roditelja. Toga više nema, čak ni u filmovima. Odjeća, šminka, način života, sve se promijenilo u odnosu na ta vremena. Život je postao ubrzan, možda i previše, a mi moram ići u korak s tim. Mnogo žena je izgubilo svijest o tome da su neophodni određeni stavovi u životu, u cijeloj ovoj zbrci. Sada nažalost, imamo samo gomilu praznoglavih djevojaka koje slušaju ono što im kažu, i pokušavaju to da nadoknade tako što će se nakititi, i opet ništa od toga da budu dame.

Moda i opet moda


Oduvijek je moda bila važan faktor, a danas je modna industrija jača nego ikad. Sve prolazi kroz njene ruke. Zbog iste te mode se i rušilo i gradilo. I veći je ona imala uticaj na društvo nego obrnuto, kako se uglavnom misli. Ali danas u visoku modu možete ubrojati i nešto što je obično i jednostavno, obične patike, farmerke, odjeća za svaki dan. Nekada su duga haljina i šešir bili svakodnevna kombinacija. Danas ženama nisu potrebne suknjice i haljinice, kada nose široke muške dukseve i iscjepane široke farmerke. Ono što treba da imaju i što im je potrebno jeste stav, odlučnost. A za odjeću je lako. Uvijek se možemo presvući za nekoliko trenutaka.

Šta čini čovjeka, ako ne odjeća?


“Moda se vraća”, to i prečesto čujemo. I vraća se. Danas nam se sve vratilo i imamo jedan eklektcizam modnih kombinacija. Bukvalno možete obući bilo šta, i možete naći izgovor i objašnjenje za baš tu kombinaciju. Eleganciju smo pretvorili u nešto jednostavno i svakodnevno, jer tako nam odgovara uz način života. Treba trčati čitav dan, a duge haljine, štikle i slično nisu baš udobne za to. Jednostavnije je biti u ravnom. U hlačama. U majicama. Ženstvenost danas nije kao nekada, danas se ona drugačije izražava. I prolazi veoma dobro. Danas se ženstvenost ogleda u sportskoj eleganciji. U jednostavnim kombinacijama koje bi u neka davna vremena bila više primjerena muškarcima. Ali to ne znači da danas nema dama, baš naprotiv, ostalo je još onih iz kojih zrači nešto, što nikakva odjeća ili nedostatak iste može sakriti.

Popularni postovi s ovog bloga

Teror slušalica

“Ajde šta se žališ? Samo sjediš i javljaš se na telefon. Šta bi bilo da kopaš kanale?” E nakon onakvog terora bilo bi mi draže da kopam kanale, barem bi glavu odmorila. A slične upadice slušam svaki dan. Svi to vide kao posao iz snova, moj život im izgleda savršen, a u suštini pojma nemaju šta se sve mora preživjeti, a ne žele ni da probaju. Intelektualni napor je mnogo gori od fizičkog, ali izgleda da ga kod nas malo ima, pa ljudi ni ne mogu da znaju koliko vam stresa može natovariti nekoliko neljubaznih i odbojnih korisnika koji ne znaju da komuniciraju, pa misle da ste i vi na takvom nivou, odnosno “ne-nivou”. Svaki dan samo iste priče, koje sjedim i slušam osam sati, jer to je izgleda taj studentski posao, sa studentskom smjenom. Svaki razgovor započinje i završava isto, a i onaj dio kada vam sve po spisku isto je poprilično sličan kod svakog korisnika. I tako svaki prokleti dan. U početku je sve to zanimljivo, drugačije, dinamično. A onda shvatite da je to obični teror. Najveći sa…

Psihometrija i masturbacija

Hobi, posao, ili nešto treće, ko će znati, svi imamo neke svoje momente kada želimo da budemo sami sa sobom i radimo nešto što volimo. Nekad se o tome ćuti, a nekad priča na sav glas. Kod mene to varira, zavisi od raspoloženja, ali uvijek je ista stvar u pitanju. I ne, nije ništa čudno, već je to samo obično pisanje. Ništa posebno, zar ne? Nekima jeste, neki podržavaju, dok drugi prevrnu očima i kažu “ma sve je to lijepo, ali…”. Izgleda da u svemu u životu mora postojati neko “ali”. Ne znam ni sama više čemu služi, da li je to ljubomora, neshvaćenost ili strah od toga da i oni pokažu neke svoje tajne. Mnogima je to smiješno, koji će im k***c to da neko napiše nešto, a oni kao pročitaju. Sve su to budalaštine. Ali to je moja realnost, moja svakodnevica da se srećem s takvim ljudima, ali i onima koji razumiju. Ne moraju raditi isto, ali shvataju kako je. I to lijepo, podrška uvijek dobro dođe, kao i razumjevanje.
Inspiracija i milioni (minusa)
Često se priča o inspiraciji. U svakom segme…

Iz prve ruke / Fresh Wave Festival 2018

Kako izgleda odlazak na festival kada sve krene po zlu? I zašto uvijek kreće po zlu kada nam to najmanje treba? Neka čudna sudba. Ali to se desilo i nama, međutim na kraju kada se svi utisci saberu, prošlo je i bolje nego što smo očekivale.
Fresh Wave je jedan od najvećih festivala u Banjoj Luci, pa ni mi nismo mogle propustiti takav događaj. Poznat po trodnevnim žurkama koje se pamte, pa će se tako i ovogodišnje pamtiti još dugo. Ali kao što sam već rekla neke stvari krenu po zlu. Pa onda nakon cjelodnevnog povraćanja i spremanja svih prisutnih da me vode u hitnu, ja sam na kraju završila na tvrđavi Kastel. Kad se zaboravi na sve boljke, one same nekako ispare i nestanu. Tako sam se izvukla i ovaj put. Dok su se svi spremali za hitnu, ja sam tražila šta ću obući prvo veče festivala, i naravno da su svi mislili da nisam normalna. I ja sam to sama pomislila nekoliko puta. Ipak na kraju je sve završilo dobro. Uz moćan zvuk liječi se sve, i duša i tijelo. Pa zašto onda ne odabrati taj nač…