Jesam li sama tražila?

Zar sam uistinu sama tražila da u mene gleda stara drtina? Zar sam stvarno tražila da neko bude sa mojom majkom samo da bi mene i moju sestru gledao svaki dan? Da li sam stvarno tražila da me proganja manijak? Ima i gorih od mene. Ima i onih koje bi tražile, ali ja nisam. Ali sam zato sve dobila. Kažu sama si kriva. A najviše bole takve riječi iz usta majke. Sama sam kriva. Pa da, niko me nije naučio da kratki šorts nije za ljeta, i da se u tome čovjek ne vraća sa plaže, već u skafanderu. Niko me nije naučio da starije čike mogu biti manijaci, i da će gledati djevojčicu koja nema osamnaest godina bez obzira na sve. A postoje i normalni ljudi koji neće drkati na pomisao mladog tijela koje treba da se sprema za dječake, a ne za neke uvrnute starce. Niko mi nije rekao da treba da se najviše bojim svog vlastitog doma, i da odatle treba da bježim. Svaka opasnost koja mi se može desiti bilo gdje u spoljašnjoj srediti, nije ništa u poređenju sa onim što bi mi se moglo desiti u mojoj vlastitoj sobi. Ali to vas niko ne uči. O tome niko ne priča. Proganjanje nije grijeh, to se samo slučajno sretnete. To je sve u glavi jedne curice koja je malo luda. To je sve bujna mašta nekog djeteta. A šta kada je to stvarnost? Kome onda reći? Koga onda zamoliti za pomoć?
Saslušaju ljudi. Pa se opale smijati u facu. Saslušaju ponovo pa pogledaju, pa ispadneš budala, ponovo. Tako fin gospodin. Ne pije, ne puši, radi jadan po čitave dane. Mjesto da budem srećna što imam osobu u svom životu koja će mi biti roditelj kad god moji zakažu, ja se još žalim. Mene treba da bude sramota. Ja treba da poginjem glavu i da bježim. Da, ja, zato što eto ja to tražim. Ja sam đavo koji je obmanuo divnog gospodina, pa desi se i najboljima. Ipak je to fini gospodin.

Ti fini, oni su mi najgori. Iza najskuplje košulje, često se krije najbolesniji pogled. Ali mnogi ga ne vide. Uglavnom se svi pravimo fini u društvu te “gospode”. Pokušavamo čak i neke alarme da zanemarimo, jer ipak je to neki nivo, za razliku od onih šugavih pijanica, koji teturaju gradom. Zar nije tako? I ja sam to isto mislila. A sada kada vidim bilo kojeg momka u košulji, odmah mi se zgadi. Bolje je bez toga. Sigurnije je. Pa nek čitav svijet kaže da ne valja, nek čitav svijet kaže da to nikada neće biti fini gospodin, neka. Kad već sama tražim, onda barem da to bude manje poremećen um.

Коментари