Mille Miglia

Hiljadu milja koje inspirišu skoro čitav vijek


Milje, kilometri, svima je muka od mjernih jedinica i pretvaranja iz jedne u drugu. Mene lično podsjeća na dosadne časove u osnovnoj školi, koje niko nije volio. Ali sada nema potrebe da išta pretvaram, ni ja niti bilo ko drugi. Postoji negdje, ne tako daleko hiljadu zanimljivih milja koje su obilježile prošli vijek, a čim se udaljimo od toga, niko nikada nije ni čuo. Kao ljubitelj trka ja sam ipak upoznata sa ovim remek djelom u Italiji, pa ću i vama prenijeti malo mog skromnog znanja o Hiljadu Milja (Mille Miglia).
Iz nekog običnog razgovora navikla sam na mnoge stvari koje povezujemo sa Italijom i Italijanima. Slažem se da sve to jeste jedna od odlika njih kao naroda i nešto po čemu su prepoznatljivi, ali opet čovjek uvijek voli pretjerati i vidjeti samo ono što se njemu sviđa. Žene će vidjeti modu, drugi će pak vidjeti mafiju, oni koji vole malo bolje pojesti vidjeće pastu i picu, i tako u nedogled. Naravno da treba da budemo upoznati sa svim ovim, ali ima jedna stavka koju često zanemarujemo u svojim opisima Italije. Nažalost poznajemo je i po fašizmu, ali sve te stvari sada moramo da stavimo sa strane. One nam ništa neće značiti u ovome. Posvetićemo se italijanskom dobrom osjećaju za brzinu i dobra auta, za dobru trku. Imaju oni nešto u sebi što ih vuče, možda čak i ka fanatizmu prema takvim stvarima. Ne želim da generalizujem, ali budimo realni, nije bez razloga mnogo Italijana posvećeno baš takvim životima. Prije svega to su ljudi koji su poznati po uživanju u luksuznim stvarima, čak i ako ne mogu sebi priuštiti to. Pomalo im svi zavidimo na njihovom načinu života, čime god da se bave, i kako god da žive, iako to nije baš sve kao što mi zamišljamo, ali dobar dio možemo uporediti i sa našim idejama.

Hiljadu milja i trideset godina

Breša - Rim - Breša, ovogodišnja ruta koju su vozači ispoštovali u znak sjećanja na trku koja je obilježila prošli vijek u Italiju. Trka kojoj ni Drugi svjetski rat nije mogao nešto naročito nauditi. Ipak ne može niko tvrditi da taj događaj nije ostavio apsolutno nikakav trag. Takve velike tragedije ne mogu da se ignorišu, one redovno utiču na svaki segment života, i moralo da je osjeti i na ovome. Nažalost trka nije još dugo nakon toga opstala. Ona se održavala od 1927. godine do 1957. Skromnih trideset godina, naravno sa prekidima u nekoliko navrata, između ostalog i zbog samih ratnih događaja. Trka je bila prekinuta 1939. godine i u periodu između 1941. i 1946. godine.  Nažalost danas, nakon šezdeset godina, iako su mnogi zaboravili na ovaj događaj, a oni drugi nikad nisu ni znali za njega, ipak i dalje postoji sjećanje i ove godine je obilježen jubilej 90 godina od prve trke. Mnogi su prisustvovali tom događaju i s ponosom sada pričaju o svojim iskustvima i doživljajima sa trke od hiljadu milja. Ona je održana ove godine u maju, da bi se ponovo vratio dio prošlovjekovne istorije na velika vrata. Takođe pored samog prisjećanja kako je nekada trka izgledala, svrha obilježavanja je bila i prisjećanje i odavanje počastima onima koji su nastradali u toku nekadašnjih trka.

Neslavan kraj

Iako ni sama ratna dešavanja nisu mogla da utiču na to da se prestane održavati trka, iako je bila stopirana u određenim godinama zbog istih, neke još veće tragedije su dovele do toga da se ova trka više nikada ne održi, izuzev kada je u pitanju obilježavanje i sjećanje na nekadašnju trku. U onakvom obliku po kojem je nekada bila poznata, vjerovatno više nikada neće biti prikazana u našem vijeku. Tragedija koja se desila 1957. godine bila je i više nego presudna, da organizatori zauvijek zaustave održavanje događaja. U toku trke desile su se dvije saobraćajne nesreće. Pored mnogo povrijeđenih učesnika i gledala, trojica vozača su smrtno stradala, kao i nekoliko gledalaca kada je jedno vozilo sletilo među njih. Nažalost, među nastradalima je bilo i djece. Čak i pored toga što se pazilo na bezbjednost u okvirima tadašnjih mogućnosti, tokom održavanja trke mnoge nesreće se nisu mogle izbjeći, kao ni ta, možda najtragičnija od svih.

Milje u medijima

Iako sada u medijima skoro niko ne spominje da je ovaj događaj ikada postojao, u jednom dokumentarnom filmu je zabilježeno sjećanje na trku. “Mille Miglia - The Spirit of a Legend”, film koji je snimljen 2007. godine, isto na jubilej od nastanka trke, i uglavnom prati parade koje su održavane u znak sjećanja.
Pored toga interesantna je i činjenica da su skoro svake godine Italijani bili pobjednici svoga izuma, osim u dva navrata, 1940. godine kada su pobjednici bili Nijemci, i 1955. godine kada su domaće vozače nadmudrili Britanci. Ipak najveći uticaj koji imaju za taj događaj jesu sami njegovi kreatori.

Vječna inspiracija od hiljadu milja

Svakog od nas inspiriše nešto. Bez obzira da li se bavimo nečim što zahtijeva kreativnost, ili radimo nešto sasvim obično, mi tražimo inspiraciju za sve u svakodnevnim stvarima kojima smo okruženi. Najmanji trun nas može inspirisati, može nam donijeti ideju od koje ćemo napraviti nešto što može promijeniti svijet, barem pogled na taj isti svijet. Koliko god sam se trudila da odvojim Italijane od modnog svijeta i prikažem ih malo drugačije, ipak ćemo se morati vratiti na modu. Ipak je to nešto neodvojivo od njih. Slavni Masimo Osti je upravo u ovom neobičnom događaju našao inspiraciju za jedan zaštitni znak unutar svoje kolekcije, koji je danas neizostavni dio apsolutno svake kolekcije. Jakna koju danas prati malo lošiji glas, je prvobitno bila napravljena za vozače automobilskih trka koje su bile veoma slične poput Mille Miglia. Godine 2009. je obilježena i godišnjica od nastanka od legendarnog Ostijevog proizvoda, a uskoro se bliži i trideseta.

Bez obzira na kratak vijek događaja, i neke neslavne i prije svega tragične trenutke, i dan danas imamo razloga da se sjetimo Mille Miglia trke, i da primjetimo da su mnoge trke koje su nastale kasnije za uzor imale upravo nju. Danas je svijet automobilskih trka sasvim drugačiji nego prije devedeset godina, iako to nije niti treba da bude neki značajan raskorak u vremenu, ipak tehnologija koja je preko noći izrasla u zvijer koja sada vlada, promijenila je čitav svijet pa i pogled na trke. Ali bez obzira na sve ipak su zadržale barem dio duše koju je imala Mille Miglia.


Коментари