Povezivanje vakcina i autizma, kako je nastalo i ko je krivac?

Vakcine ili promašaj?


Kod nas je uvijek neka frka i neki problem, neka dešavanja. Pa tako imamo i dešavanja oko vakcina. Skoro stalno neka frka, te jedni hoće, te drugi neće, pa se svađaju, pa ne valja ovo, pa ono. Razumijem ja roditelje koji se brinu za svoju djecu i ne žele da im se ništa loše desi. Pa iz straha od nečeg lošeg ne daju da se njihova djeca vakcinišu. Iako su te vakcine i više nego neophodne. Naravno u posljednje vrijeme taj trend nije samo kod nas popularan već širom svijeta. Naravno u svijetu iz nekog drugog razloga, ali kod nas i iz tog, a i iz još jednog.

Ono oko čega je s pravom napravljena pompa jeste što su malo trovalentne, pa malo petovalentne vakcine. Te djeca koje prime jedne i potrebno je da nastave dalje primati te iste, ne mogu, jer je ova naša gospodska država odlučila da to malo promijeni, jer eto tako im došlo. Ali ovaj put se nećemo baviti time, bavićemo se nečim što vlada u čitavom svijetu, gdje su vakcine stvarno usklađene za razliku od ovoga što se dešava kod nas.

Često čujete, ne samo kod nas, da roditelji izbjegavaju da vakcinišu dijete, jer može da izazove autizam. Laici naravno ne znaju da to nije tačno, a prestrašeni roditelj povjeruje u svašta, jer ne želi da iko naudi njegovom djetetu, pa čak ni ta vakcina. Postoje slučajevi gdje nakon određenih vakcina dijete stvarno oboli od neke bolesti, zbog različitih nuspojava, i reakcije njegovog organizma na određenu vakcinu. Ali to se jednostavno dešava, i koliko god strašno zvučalo to jedno je obolilo za zdravlja miliona drugih. Takve stvari vam se mogu desiti i kada pijete najobičniji lijek, da dođe do suprotnog efekta od očekivanog, ali to ne znači da svima ostalima neće pomoći.

Međutim najveći problem što se tiče vakcina jeste vjerovanje da neke od njih mogu da izazovu autizam. I postoji, navodno, gomila dokaza i svako autistično dijete koriste da povežu određenu vakcinu s njegovim stanjem. I koliko god to mišljenje bilo zastupljeno, u cijelom svijetu, ipak nije tačno. Ali baš zbog toga što je u pitanju takva oblast i budućnost mnoge djece, došlo je do toga da će svi više povjerovati takvom stavu, jer niko ne želi da ugrozi svoje dijete. Iako niko od njih ne shvata da im zapravo veću štetu prave time što ih nisu vakcinisali zbog tog raširenog mišljenja, koje je narodu prosuo jedan budalaš, koji je, nikad mi neće biti jasno, dobio tu titulu doktora.

Za razliku od stvarnih doktora koji se trude da pomognu pacijentima, ili zdravim osobama da se ne razbole, bilo da su djeca ili odrasli ljudi, neki su imali drugačiju viziju svog doktorskog poziva pa su napravili pravu pometnju. Ta pometnja je zvanično počela 1998. godine. Dr Andrew Wakefield je te godine objavio jednu svoju studiju gdje je navodno dokazao vezu između određenog tipa vakcina i autizma. Ta studija nije objavljenja tek tako. Njegov rad je objavljen u časopisu “Lancet”, koji važi za jedan ugledni medicinski časopis, da stvar bude još gora. Barem takve stvari kada se objavljuju na takvim mjestima bi trebalo da budu provjerene. Da li su provjerili ili ne, ne znam, i ako jesu ko je potvrdio tu tezu, ne znam ni to, ali svakako je ubrzo nakon toga nastala još veća pometnja. Mnogi drugi istraživači i naučnici su dokazali da ne postoji apsolutno nikakve veza između te dvije stvari, čak i Wakefield-ovi saradnici su se ogradili od te teorije, kao i sam časopis. Svi su htjeli da sebe zaštite jer su vidjeli kakav je haos nastao i kakva je zapravo greška napravljena. Međutim i danas, nakon skoro dvadeset godina imamo to vjerovanje da će vakcine izazvati autizam, i ljudi bježe od vakcinisanja djece, koje treba zapravo da pomogne njihovoj djeci, a ne suprotno kao što se uglavnom vjeruje.

Naravno poznavajući naše medije, i generalno medije, veću je pažnju privukla njegova studija, nego kasnije to da je ona pobijena. Narodu je pažnju više privuklo to da će se možda i njihova djeca razboliti ako prime vakcine. Naravno svi smo mi skloni raznim teorijama zavjere, pa će mnogi čak i nakon što su vidjeli čvrste dokaze da veza između vakcinisanja i autizma ne postoji, opet radije udaljiti svoje dijete od bilo kakve moguće vakcinacije, jer možda neko na vrhu želi da naša djeca budu bolesna pa je to namjerno napravljeno i slične stvari. Ali svejedno koliko god bila nerealna Wakefield-ova teorija, ona je ubacila taj crv sumnje u naše glave, pa će uvijek biti a šta ako ovo ili ono?


Međutim da stvar bude još gora, naš dragi nam doktor monstrum zbog kojeg danas mnoga djeca obolijevaju, jer ne dobijaju vakcine koje su im potrebne iz straha od autizma, nije samo napravio haos što se tiče teorije i lažiranja svog istraživanja. On je čak kasnije i osuđen jer je preko dvanaestoro djece sa raznim mentalnim oboljenima maltretirao. I čak ni to nije dovoljno našem napaćenom narodu da shvati da će svojoj djeci pomoći ako ih vakcinišu, a ne ako slušaju bolesnog manijaka koji je prosuo neku teoriju da bi sebi obezbjedio popularnost.Коментари

Постави коментар